29 nov Hoe je hart luchten tijdens een wandeling je helpt bij het verwerken van je verdriet.
Je hart luchten tijdens een wandeling. Veel vrouwen voelen zich eenzaam in hun verdriet. Mensen in hun omgeving weten vaak niet hoe ze tot steun kunnen zijn. Dat komt er nog eens bovenop. Wandelcoach-Moniek geeft 5 redenen hoe wandelen je kan helpen.
“Toen ik in een fertiliteitstraject zat, vond ik het lastig om erover te praten. Eerst wilde ik het nog geheimhouden. Het was toch véél leuker om mensen straks te vertellen dat ik zwanger was? En hulp uit het ziekenhuis, dat was ook wel iets waar ik me een beetje voor schaamde. Totaal onterecht natuurlijk, maar zo voelde het toen wel. Het was in elk geval erg privé, en in de wachtkamer van het IVF-centrum zat ik vaak in mezelf gekeerd in een tijdschriftje te bladeren tot ik naar binnen mocht.
Met familie en vrienden had ik het er niet vaak over.
Zij wisten wel wat er speelde, maar het was moeilijk om de juiste toon en het juiste moment te vinden. Ik had ook het idee dat ik niets nieuws meer te vertellen had, zeker toen het langer duurde. Elke keer was er hoop, en dan teleurstelling. Ik was jaloers als beroemdheden ‘zo maar’ zwanger werden, en het was moeilijk om blij mee te leven met zwangere vriendinnen. Ik was vooral boos en angstig, en daar was niet echt steun voor mogelijk. Ik denk dat ik hulp ook niet zomaar aannam.
Wat wel hielp in die tijd, was wandelen met een vriendin die in hetzelfde schuitje zat.
We kenden elkaar van de adoptievoorlichting, en we trokken er soms samen op uit om even ongegeneerd te kunnen spuien. Of we hadden contact per app. Allebei werden we niet zwanger; allebei adopteerden we jaren later twee kindjes. Zij uit China, ik uit Afrika. Ik ben onwijs dankbaar dat ik na al die ontberingen een gezin heb en moeder ben. Maar terugkijkend, had ik wel gewild dat ik wat meer had kunnen genieten van andere dingen in die tijd. Dat had ik mezelf zo gegund!
Na de adoptie van mijn tweede kindje, volgde ik de opleiding tot wandelcoach.
Ik ging meiden begeleiden die in een fertiliteitstraject zaten of zelf probeerden zwanger te worden. En ik wandelde met vrouwen die langzaam het besef probeerden toe te laten dat ze waarschijnlijk nooit moeder zouden worden. Hun oerwens wordt niet vervuld. Een ongelofelijk zwaar lot om te dragen.”
5 redenen waarom wandelen zo goed voor je is
- Wandelen is goed voor je lichaam en je humeur
Wandelen in de natuur heeft een positief effect op je concentratie én op je stemming. Zelfs na vijf minuten al. Door het lopen maak je endorfine aan, waardoor je gedachten positiever worden. En je werkt op een makkelijke manier aan je conditie.
- Wandelen ontspant
Ik zie het bij iedereen: het rustgevende effect van wandelen in de natuur. De wind op je wangen, de geur van natte bladeren, het geluid van een kabbelend beekje. Je komt op nieuwe plekken, of kijkt met een frisse blik naar een plek waar je al vaker was. Buiten zijn geeft meteen een gevoel van vrijheid. Van even helemaal niks hoeven!
- Praten gaat makkelijker…en voelen ook
Tijdens een wandeling is het makkelijker om te praten over moeilijkere onderwerpen. Je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken. Ook kom je dichter bij je gevoel. Je neemt de tijd en de rust om erbij stil te staan hoe het nu eigenlijk met je is.
- Wandelen maakt creatief
Het zet je letterlijk en figuurlijk in beweging. Je neemt even afstand van je dagelijkse zorgen. Vanuit die ontspanning ontstaat er ruimte. Je krijgt meer oog voor andere dingen. Plotseling zie je glashelder wat belangrijk voor je is, en wat je nodig hebt om op een goede manier verder te kunnen.
- Je krijgt meer oog voor schoonheid
Als je misschien geen kinderen krijgt, wordt het nog eens éxtra belangrijker dat zingeving zit in andere dingen in je leven. Die waarde gaan zien heeft tijd nodig. Maar begin er vast mee! Onderzoek waarvoor je leeft, wat voor doel je hebt in je leven, en waar je blij van wordt.
Moniek Rouweler is 45 jaar en woont met haar man Paul in Eindhoven. Ze adopteerden twee kinderen uit Afrika. Als wandelcoach begeleidt Moniek vrouwen met een (nog) niet vervulde kinderwens.
Het beste advies dat Moniek ooit kreeg is “Ga op zoek naar andere dingen die van waarde zijn in je leven. Je kunt voelen dat het ontzettend zwaar is nu, en dat het echt niet gaat zoals je gehoopt had. En tegelijkertijd zien dat het leven ondanks alles waardevol en mooi is.”
Hoe Moniek haar pijn omzette in kracht: “In mijn werk ontmoet ik alleen maar mooie en krachtige vrouwen, al zien ze dat vaak niet zo van zichzelf. Iédereen die ik spreek heeft iets speciaals! We gaan meteen de diepte in. En ja: je komt verdrietig aan, de eerste wandeling houdt haast niemand het droog. Maar in de wandelingen die volgen zie ik mijn coachees groeien, de kracht en levenslust komen naar boven. Ze bloeien weer op! Dat vind ik het allermooiste van mijn werk.”
Geen reactie's