24 okt Waarom de traditionele Chinese geneeskunde jouw vruchtbaarheid enorm kan verbeteren
Waarom ik geloof dat iedereen met vruchtbaarheidsproblemen de traditionele Chinese geneeskunde eens een kans zou moeten geven? Omdat het niet alleen een positief effect kan hebben op je vruchtbaarheid, maar ook omdat er naar jou als geheel wordt gekeken. De ziekte of symptomen die je hebt worden niet alleen behandelt, er wordt ook gekeken naar de onderliggende oorzaak en de energiehuishouding van je lichaam. Het is natuurlijk niet voor niets dat mensen al jarenlang naast reguliere behandelingen ook voor Chinese geneeswijzen kiezen. Het kan een prachtige aanvulling zijn, bijwerkingen verminderen of juist behandelingen versterken. Wil je graag weten hoe deze eeuwenoude geneeskunde mogelijk jouw vruchtbaarheid kan verbeteren? Lees dan verder…
Meerdere studies hebben aangetoond dat de traditionele Chinese geneeswijze een positief effect kan hebben op vruchtbaarheid. Ja, ook bij mensen die kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Bijzonder, toch? Ik geloof heilig in een gouden combinatie van reguliere en alternatieve geneeswijzen, waarom zou je het niet proberen als het geen kwaad kan? Een beetje extra voor jezelf zorgen is sowieso altijd goed. Natuurlijk is het beter om geen magische oplossing te verwachten, maar toch is het heel interessant om hier eens in te duiken.
Wat is traditionele Chinese geneeskunde precies?
Zoals eerder genoemd, wordt er in de traditionele Chinese geneeskunde gekeken naar jou als geheel. De energiehuishouding van jouw lichaam speelt volgens de Chinese geneeskunde een hele belangrijke rol in jouw gezondheid. Energie circuleert door je lichaam via meridianen (onzichtbare energiebanen). Er zijn twaalf hoofdmeridianen die elk in verbinding staan met een orgaan. Als de energie niet in balans is, betekent dit dat er ergens een teveel of een tekort aan energie is. Het kan ook zijn dat de energie stagneert, waardoor circulatie niet meer mogelijk is. Ziektes aan organen ontstaan wanneer de energie voor langere tijd uit balans is.
Een disbalans in energie kan zich uiten als onvruchtbaarheid
In de traditionele Chinese geneeskunde spelen de baarmoeder, het hart, de lever, de nieren en de milt een belangrijke rol bij voortplanting. De energie van deze organen heeft grote invloed op de hormoon- en energiehuishouding in het lichaam. Bij vruchtbaarheidsproblemen is er vaak ergens een stagnatie van energie, of juist een tekort. Deze disbalans kan zich dus uiten als onvruchtbaarheid.
Hoe kan de traditionele Chinese geneeskunde vruchtbaarheid verbeteren?
De Chinese geneeskunde heeft op het gebied van gynaecologie en vruchtbaarheid al duizenden jaren kennis. Dit komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Het kan zowel bij vrouwen als mannen de vruchtbaarheid sterk verbeteren. Maar hoe dan precies?
Een groot onderdeel van de traditionele geneeskunde zijn Chinese kruiden en acupunctuur. Deze geneeswijzen versterken allebei de kwaliteit van het bloed en de bloedtoevoer naar de baarmoeder en eierstokken, wat de eicelkwaliteit kan verhogen. Ook kunnen hormonen gereguleerd worden en daarmee de temperatuur in het lichaam, dit komt de kwaliteit van het slijmvlies ten goede.
Vervolgens kan het baarmoederhalsslijmvlies verbeteren, waardoor het zaad makkelijker de baarmoeder kan bereiken. Is het baarmoederslijmvlies van hogere kwaliteit? Dan kan het de bevruchte eicel beter voeden. Dit betekent dus dat de kans op zwangerschap veel groter wordt.
Daarnaast kunnen door kruiden, acupunctuur en veranderingen in voeding, eileiders vrij worden. Maar ook voor de zaadproductie zijn Chinese kruiden en acupunctuur gunstig. Het kan de zaadkwaliteit (en kwantiteit) namelijk sterk verbeteren.
Nu je dit allemaal weet, vraag je je misschien af of je nog meer zou kunnen doen.
Dat kan zeker! Als je het lastig vindt om te ontspannen, probeer dan eens Chinese massages zoals Tuina en Shiatsu. Wanneer je super gestresst bent, verhogen je cortisolwaardes, wat vervolgens weer kan zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil als je niet vanzelf zwanger kunt raken. Ontspannen is dus echt ontzettend belangrijk. Je zou ook nog bewegingsoefeningen kunnen proberen zoals Qi Gong, deze kunnen je helpen wat meer rust te vinden.
Ik weet dat het moeilijk is, maar hoe vaker je probeert rustig te blijven in moeilijke situaties, hoe beter. Een beetje rust is altijd beter dan helemaal geen rust.
IVF, ICSI & acupunctuur
Wat ik heel bijzonder vind, is dat uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat wanneer je in een IVF of ICSI traject zit en je rondom de terugplaatsing acupunctuurbehandelingen ondergaat, de kans op een zwangerschap verdubbelt. Over het algemeen wordt aangeraden om 6-8 weken voor de terugplaatsing te beginnen, maar korter kan natuurlijk ook.
Wil je nog meer informatie lezen van ervaren accpuncturisten, kijk dan eens naar dit interessante artikel van Freya.
Daphne’s ervaring met accupunctuur
Zoals jullie misschien wel weten is Daphne dankzij eiceldonatie trotse moeder van Yuki. Ik vroeg haar wat haar ervaringen met de Chinese geneeskunde waren en ze vertelde me dat ze nu, tijdens haar tweede IVF traject, een aantal acupunctuurbehandelingen ondergaat.
Ze vertelde: “Ik vind vooral het moment nadat de naaldjes geprikt zijn heel erg fijn. Je moet helemaal stilzitten. Ik heb dan twee warmtelampen op m’n buik en op m’n voeten. In het begin gaat m’n hoofd alle kanten op, maar daarna val ik in slaap en ben ik in een soort van trance, ik voel me dan helemaal zen. Nu ik het tweede IVF traject inga, ben ik van plan het wat vaker te doen, één of twee keer per week. Acupunctuur heeft mij sowieso geholpen om mijn doorbloeding iets meer op gang te brengen, ik heb bijvoorbeeld hele koude handen en voeten en dat was tijdens de periode dat ik behandelingen onderging veel minder.”
Wat heel belangrijk is om te onthouden is dat dit geen garantie voor succes is, net zoals elk fertiliteitstraject. De therapeuten kunnen een zwangerschap niet afdwingen of controleren, maar ze kunnen je wel op de best mogelijke manieren helpen en de omstandigheden optimaliseren. Zelfs als je sceptisch bent, is dit het proberen waard.
We verdienen tenslotte allemaal een goede gezondheid. Houd hoop en geeft niet op!
Liefs,
Stephanie
Some last words.
Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op instagram of een email naar info@fitforivf.nl
Je bent niet alleen ❤️
Geen reactie's