Wat voor impact hebben vruchtbaarheidsproblemen op jouw leven?

Hoe vruchtbaarheidsproblemen enorme impact hebben op verschillende aspecten van je leven — de week van de vruchtbaarheid

Vruchtbaarheidsproblemen zijn nog steeds behoorlijk taboe. Daarom is er iedere eerste week van november de Europese Week van de Vruchtbaarheid. De impact van deze week wordt met het jaar groter, wat natuurlijk fantastisch is. Hoe vaker we de stilte doorbreken en eerlijk zijn over deze moeilijke situaties, hoe beter. Vandaag gaan we het hebben over de impact die vruchtbaarheidsproblemen hebben op verschillende aspecten van onze levens. Niet om je te ontmoedigen, maar om je te laten weten wat je ongeveer kan verwachten. Ik hoop je vandaag een hart onder de riem te kunnen steken en geef je daarom een aantal tips. 

We hebben het er natuurlijk al vaker over gehad, maar dealen met vruchtbaarheidsproblemen is niet niks. Je wordt opeens in een rollercoaster gegooid waar je zelf nooit een kaartje voor hebt gekocht. Het is een rit waarin je door diepe dalen gaat, weer omhoog klimt, over de kop gaat en dan weer even on track bent. Ja, het vraagt heel veel van je. Je ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet toelaten is heel belangrijk voor het proces (je leest er hier alles over). Toch kan het je ook in positieve zin veranderen, het mag allemaal naast elkaar bestaan. Wil je weten hoe je meer rust en acceptatie vindt tijdens dit proces? Lees dan deze blogpost waarin ik uitleg hoe mindfulness op veel verschillende manieren kan helpen. 

De week van de vruchtbaarheid 

Goed, dan gaan we het nu hebben over de week van de vruchtbaarheid. Dit jaar wordt er van 7 tot 13 november stilgestaan bij de impact van vruchtbaarheidsproblemen op verschillende aspecten van je leven. 

Er worden allerlei evenementen georganiseerd (zowel on- als offline), verhalen van lotgenoten gedeeld en verschillende acties gehouden. Dit allemaal met het doel om het taboe te doorbreken en vruchtbaarheidsproblemen bespreekbaar te maken. En dat is natuurlijk precies wat onze missie is! Daarom besteden ook wij extra aandacht aan dit thema en kun je allerlei informatie vinden op Instagram, dus houdt dat zeker in de gaten. 

De impact van vruchtbaarheidsproblemen op werk

Door blijven werken alsof er niets aan de hand is, zit er niet echt in. Je krijgt op fysiek, mentaal en emotioneel vlak ontzettend veel te verduren. Dat kan behoorlijk wat invloed hebben op het werk wat je doet. Je kan je misschien niet zo goed concentreren, barst ineens in huilen uit of misschien kan je het wel helemaal niet opbrengen om te werken. Luister goed naar jezelf en wat je nodig hebt. 

Werk je zelfstandig? Kijk dan of je wat aanpassingen kan maken, wees niet te streng voor jezelf. Werk je voor een werkgever? Dan is het belangrijk om open te zijn over de situatie. Dat kan lastig zijn, want het is heel kwetsbaar en intiem. Natuurlijk hoef je het niet meteen van de daken te schreeuwen, maar licht de mensen die voor jou het belangrijkst zijn, in. Hoe fijn is het als je niets hoeft te verbergen? Daarnaast is het combineren van fertiliteitsbehandelingen en werk niet altijd makkelijk. Je moet namelijk rekening houden met alle afspraken — veel onderzoeken en behandelingen zijn afhankelijk van je cyclus. Daardoor heb je zelf geen inspraak in de dag en tijd dat je de arts bezoekt. Ook dit kan voor zowel jou als je werkgever lastig zijn.

Wat goed is om te weten voordat je een gesprek aangaat, is dat je als werknemer bij vruchtbaarheidsbehandelingen recht hebt op betaald kort verzuimverlof. Dit geldt voor “spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijs niet buiten werktijd te plannen arts of ziekenhuisbezoek”.

De impact van vruchtbaarheidsproblemen op een relatie 

Natuurlijk heeft niet iedereen met vruchtbaarheidsproblemen een relatie, maar als dat wel het geval is, houd er dan rekening mee dat het je relatie behoorlijk kan belasten. De vrouw ondergaat meestal het overgrote deel van de onderzoeken en behandelingen. Hierdoor kan de partner zich buitengesloten, machteloos en zelfs schuldig voelen. Eerlijke en open communicatie is van essentieel belang. Je moet beiden met moeilijke emoties dealen en het laatste wat je dan wilt is het op elkaar afreageren. Zo ontstaat er afstand, terwijl je elkaar juist hard nodig hebt. Geef elkaar de ruimte om te voelen wat je voelt, respecteer hoe de ander ermee omgaat en praat over je zorgen, verwachtingen, verdriet, boosheid, hoop, teleurstelling en wensen.

Weten jullie hoe je elkaar kunt steunen bij vruchtbaarheidsproblemen?

De impact van vruchtbaarheidsproblemen op vriendschappen & familiebanden

Verkeerde woordkeuzes, goedbedoelde adviezen, zwangere stelletjes om je heen. Het zijn allemaal dingen die voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen behoorlijk hard aan kunnen komen. Wanneer een ander niet in deze rollercoaster zit, kan het voor diegene moeilijk zijn om te begrijpen hoe dat voelt en wat iemand nodig heeft.  

Er worden vaak goedbedoelde adviezen gegeven, die erg rot kunnen voelen. 

Wees dus open en eerlijk over je emoties en gevoelens, wat je behoeftes zijn en waar je grenzen liggen. Eng? Ja, dat kan best eng zijn. Ook hier moet je je kwetsbaar opstellen. Maar als de relaties met je vrienden en familie goed zitten, zullen ze dat respecteren. Vraag om steun wanneer nodig, want je hoeft het echt niet alleen te doen. 

Enquête impact van vruchtbaarheidsproblemen

Freya heeft samen met Ouders van Nu een enquête ontwikkeld die de impact van vruchtbaarheidsproblemen in kaart brengt. Wil je graag meewerken? Vul het dan hier in. Zo help je jouw lotgenoten, want het is altijd fijn om te weten dat je niet alleen bent in je struggles. De resultaten worden tijdens de week van de vruchtbaarheid gepresenteerd. 

Zoals je hebt gelezen, is de impact van vruchtbaarheidsproblemen op werk, relatie, vriendschappen en familiebanden enorm. Gesprekken zullen niet altijd perfect lopen en dat hoeft ook niet. Zolang je maar open communiceert en weet dat dat goed genoeg is. Kwetsbaarheid is een enorme kracht en wanneer we dat met elkaar delen, kunnen we diepere verbindingen maken. Als dat één van de dingen is die deze rollercoaster je brengt, is dat heel mooi. De mooie en moeilijke kanten mogen er allemaal zijn.

Liefs,

Stephanie

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op instagram of een email naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️

 

Geen reactie's

Geef een reactie